Baby Bedenk Tijd

 
Testimonials
Praktijkschool Breda

De ervaringen  op praktijkschool Breda





Onze ervaringen met de Real Care Baby’s

Sinds het schooljaar 2009-2010 zijn wij op Praktijkschool Breda begonnen met ons Real Care Baby Project en ik moet zeggen dat het al mijn verwachtingen heeft overtroffen. De baby’s (wij hebben er 3 in totaal) zien er levensecht uit en geven onze leerlingen meteen al het aaaaah-gevoel, wat de motivatie om er een mee naar huis te nemen uiteraard sterk vergroot.

 

We hebben ervoor gezorgd dat iedere baby zijn eigen set spulletjes heeft; Een MaxiCosy (gekocht bij de kringloopwinkel), een paar setjes kleren (eveneens gekocht bij de kringloopwinkel) en de zaken die horen bij het project zoals de luier en het flesje.

De MaxiCosy is niet noodzakelijk, maar wel handig en goed voor de beleving. Een oefenbaby in een tas gepropt getuigt immers niet echt van realiteitszin. Ook de kleertjes zijn geen must, maar het oog wil ook wat!

 

Voordat de leerlingen een baby mee mogen nemen, vragen wij eerst toestemming van de ouders middels een brief, die ondertekend weer ingeleverd moet worden. Het is belangrijk dat de leerlingen ondersteund worden bij de verzorging als dat nodig mocht zijn, maar zeker zo belangrijk is dat ouders weten waar ze aan beginnen. Het hele gezin kan namelijk last hebben van enig nachtelijk gejengel en gehuil als de baby moet eten, verschoond moet worden, een boertje moet laten of getroost moet worden.

 

Als de toestemming verleend is, krijgt de leerling een instructie over de oefenoefenbaby en tekent een contract ter aansprakelijkheid voor de oefenbaby en toebehoren. De oefenbaby wordt geprogrammeerd, waarbij rekening gehouden wordt met schooltijden en eventuele hobby’s. Tijdens deze momenten heeft de oefenbaby dan geen zorg nodig. De polsband (zodat de oefenbaby zijn verzorger herkent) wordt plechtig omgedaan..en dan mag de leerling zich eindelijk voor vijf dagen de trotse ouder noemen van een oefenbaby. Hierbij hoort natuurlijk ook het geven van een naam, wat voor mij weer handig is omdat ik die in het bijgeleverde computerprogramma zo op kan slaan en dat maakt de uitdraai van het latere rapport wat officiëler.

 

Na vijf dagen levert de leerling de oefenbaby weer in en koppel ik die aan de computer. Er wordt een rapport uitgedraaid waarin precies staat hoeveel en welke handelingen de leerling heeft moeten doen, hoeveel en welke er daadwerkelijk gedaan zijn en zelfs op welke tijden dit allemaal heeft plaatsgevonden.

Deze uitslag wordt besproken met de leerling en naar aanleiding daarvan wordt een werkstuk gemaakt met hierin hun ervaringen en hun conclusie.

De meeste leerlingen schrikken van de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt, vooral tijdens de nachtelijke uren. Ook het aanpassen van hun dagritme en bezigheden kost moeite. Stuk voor stuk geven zij aan nog niet klaar te zijn voor een oefenbaby en hebben dat door dit project aan den lijve ondervonden. Met name voor onze doelgroep, waar we nogal eens te maken krijgen met ongewenste tienerzwangerschappen, zijn deze oefenbaby’s het middel bij uitstek om dit bewustwordingsproces in gang te zetten.

 

 

Tot slot enkele citaten uit de werkstukken van de leerlingen:

 

Marieke over baby Inez:

 

“Ik vond het een leuke ervaring, ook al was ik wel na twee dagen een beetje moe door de hele tijd wakker worden, maar hopelijk heb ik goed op Inez gepast. Echt waar, ik moet er nog niet aan denken om altijd zo ‘s nachts wakker te worden. Vijf dagen is echt lang genoeg!”

 

 

Yvonne over baby Mirte:

 

“Ik vond het heel leuk om voor Mirte te zorgen. Maar ik zou er op deze leeftijd niet aan moeten denken dat ik een baby heb, want je kunt niet meer uitgaan en er steeds midden in de nacht uit moeten is echt vermoeiend en niet leuk.”

 

Elvira over baby Guanito:

 

“Ik vond het leuk en een goed project, ik heb er wel wat van geleerd. Ten eerste dat ik geen tweeling meer wil en ten tweede dat ik niet te jong kinderen wil. Ik wil eerst alles bereikt hebben wat ik wil bereiken en mijn leven op een rijtje hebben.”

 

 Monique Bastianen

Docent Zorg & Welzijn

Praktijkschool Breda